La Unió ha tingut una presència destacada amb dues comunicacions orals, nou pòsters i la moderació de taules de debat, posant de relleu el seu compromís amb la professionalització de la gestió i governança de les organitzacions sanitàries i socials. Dues comunicacions han estat finalistes al congrés, destacant per la seva rellevància i impacte en els àmbits de la governança i la sostenibilitat.
Fòrum de Governança Albert Oriol Bosch (FGAO)
Presentat a la taula de Governança, el Fòrum de Governança Albert Oriol Bosch (FGAO) és una iniciativa de La Unió dedicada a promoure la governança com a eina estratègica per a la sostenibilitat i l’eficiència de les organitzacions sanitàries i socials. Inspirat pel llegat del Dr. Albert Oriol Bosch, aquest fòrum ofereix formació, debat i acompanyament per millorar la gestió dels òrgans de govern. Amb un enfocament participatiu, inclou publicacions, programes d’acompanyament i trobades anuals per compartir bones pràctiques. L’objectiu és reforçar el compromís amb l’excel·lència i la resiliència en un entorn en constant canvi, consolidant Catalunya com a referent europeu en equitat i eficiència en el sector sanitari.
Projecte Salut i Clima
Presentat a la taula de Sostenibilitat, el projecte Salut i Clima de La Unió connecta els conceptes de salut i canvi climàtic, abordant l’impacte ambiental de les operacions sanitàries. Amb accions concretes com la realització d’un baròmetre ambiental, un manifest marc i la col·laboració internacional amb el Geneva Sustainability Centre, el projecte fomenta iniciatives per reduir la petjada de carboni i sensibilitzar les organitzacions sobre els efectes del canvi climàtic en la salut. L’objectiu és generar corresponsabilitat i establir bones pràctiques en sostenibilitat dins el sector sanitari i social català.
A continuació, es resumeixen els projectes presentats en format pòster:
Prototip d’integració assistencial
Guia per garantir el contínuum assistencial a través de 25 propostes organitzades en àmbits clau com l’atenció centrada en la persona, la gestió transversal i la governança territorial.
Nova anàlisi de prospectiva +FUTUR
Projecte que explora les tendències emergents i els reptes clau que configuren el futur del sector sanitari i social. Amb un enfocament prospectiu, identifica àrees crítiques com la governança, la sostenibilitat, la transformació digital i la innovació, oferint una visió estratègica per anticipar-se als canvis i oportunitats.
Benchmarking i propostes de millora en atenció centrada en la persona (ACP)
Utilització de la pauta de progrés en un grup d’entitats del benchmarking de la Fundació Unió i que ha servit per mesurar la maduresa de les organitzacions en ACP i fomentar l’ús de metodologies específiques per millorar la participació activa de pacients i famílies.
Comunitat de Bones Pràctiques
Plataforma que facilita l’intercanvi de coneixements i experiències per identificar i implementar bones pràctiques, promovent la col·laboració en el sector sanitari i social.
PRACTICUM en gestió sanitària
Formació personalitzada per a futurs directius sanitaris, amb pràctiques en centres de referència per adquirir competències directives en un entorn real.
Situació i recomanacions per a la introducció de la innovació digital en el model d’atenció a les persones
Propostes concretes Consell Tècnic Assessor d’Innovació per facilitar l’adopció de la innovació digital, amb èmfasi en la governança, la col·laboració i la cultura innovadora.
La governança de dades en salut i social
Document elaborat per el Comitè d’Ètica i Bones Pràctiques de La Unió, que serveix com a guia estratègica per a la gestió ètica i efectiva de les dades en organitzacions sanitàries, abordant aspectes de transparència, seguretat i confiança.
Bases per a una bona governança a les organitzacions
Servei d’acompanyament a òrgans de govern per implementar una governança efectiva i afectiva, amb una metodologia basada en l’anàlisi d’entorn i la identificació de línies estratègiques de canvi.
Estàndards per definir un servei dedicat a l’experiència persona i família
Projecte elaborat pel Consell Tècnic Assessor Experiència persona i família que dona recomanacions per professionalitzar i estructurar les unitats d’experiència persona i família, amb funcions i característiques que es poden implantar en qualsevol organització sanitària i social.